Sistemul de supraveghe reprezinta cea mai simpla modalitate de-a proteja orice spatiu. Este utilizat la scara larga pentru monitorizarea in interior si exterior, in locuinte private, parcuri, societati comerciale, terenuri, institutii si zone publice. Primul sistem de acest tip a fost conceput in anul 1942, in Germania, si avea drept scop observarea modului de lansare a rachetelor balistice. Tehnologia a inceput sa fie utilizata frecvent din 1970, odata cu aparitia VCR, care a permis inregistrarea si stergerea datelor, nu doar monitorizarea continua. Ulterior, in 1990, a aparut multiplexarea digitala, prin care mai multe camere de vedere puteau inregistra simultan, dar si la intervale de timp sau la detectarea miscarii. Ca urmare a evolutiei constante, astazi un sistem de supraveghere poate urmari foarte usor orice miscare din interiorul sau exteriorul unei poprietati. Dispozitivele sunt extrem de performante, iar multitudinea de optiuni este impresionanta. Totusi, probabilitatea unei alegeri gresite este mare, de aceea avem pentru tine cateva sugestii de care trebuie sa tii cont la montarea unui astfel de sistem.
Un sistem de monitorizare video si audio reprezinta o televiziune cu circuit inchis (CCTV – closed circuit television). Mai exact, camerele video sunt utilizate pentru a transmite un semnal catre un anumit loc, pe un set limitat de monitoare. Sistemul este format din mai multe componente, dintre care evidentiem ca elemente principale camerele de supraveghere video si sistemul de inregistrare DVR stand alone, aparatul electronic central care stocheaza si proceseaza imaginile.
Inregistrarile oferite de sistemul video poate furniza informatii vitale pentru proprietarii de locuinte sau alte tipuri de imobile, dar si pentru organele de ordine publica. Sistemul de supraveghere contribuie la prevenirea criminalitatii, identificarea infractorilor, monitorizarea proceselor industriale care au loc in conditii periculoase ori monitorizarea traficului.
Este bine sa stii ca, in functie de nevoile tale, ai posibilitatea de-a achizitiona un produs gata configurat, ca de exemplu un sistem de supraveghere video cu 4 camere sau un sistem de supraveghere wireless, ideal pentru locuinta, dar poti crea si singur un kit de supraveghere. Iata ce trebuie sa stii cand alegi un astfel de produs.
In cazul in care ai un spatiu mare sau o configuratie cu mai multe incaperi, pentru o monitorizare complexa vei avea nevoie de mai multe camere video. De regula, este potrivit un sistem de supraveghere cu 4 camere. Asigura-te ca zona monitorizata poate fi acoperita de produsul instalat, respectiv sa fie supraveghere video la intrarile multiple, ferestre, porti, acoperis sau orice alte zone importante ale proprietatii. In plus, ia in considerare si camerele ascunse, pe care le poti instala in anumite locuri, indiferent de motiv, fara ca nimeni sa stie ca acolo exista monitorizare video.
Pe piata gasesti kituri de supraveghere cu performanta ridicata, chiar daca au doar o singura camera de supraveghere. Insa, ca sa fii sigur ca faci o alegere corecta, cel mai bine optezi pentru un sistem cu una sau doua camere in plus.
In functie de destinatia si scopul sistemului de supraveghere video, ai posibilitatea de a opta pentru un kit cu rezolutie mica (TVL), unul cu rezolutie medie de 1-2 megapixeli sau un sistem cu rezolutie mare, de peste 3 megapixeli. Daca ai nevoie de imagini de inalta calitate, foloseste camere de supraveghere IP cu rezolutie maxima de pana la 12 megapixeli 4K pentru sistemele de supraveghere video IP, destinate monitorizarii video direct pe internet.
Camerele capabile de inregistrare la rezolutii HD au proprietatea de a capta detalii foarte importante pe care cele cu rezolutii mai scazute nici nu le vor sesiza. De pilda, acestea sunt utile pentru identificarea numerelor, a detaliilor fizice, infractorilor sau inculpatilor in cazul unui accident. Cand vrei sa instalezi un astfel de sistem, cauta un kit video HD echipat cu camere de supraveghere cu rezolutie inalta si senzori de imagine cu cat mai multi megapixeli. In portofoliul UltraMaster se gasesc si camere de supraveghere video IP cu functii inteligente IVS, cum ar fi analiza audio-video,procesare imagini (detectie bariera virtuala TripWire, intrusi, obiecte abandonate, identificare miscare si viteza in trafic, detectie, faciala, parcare in zona interzisa, detectie perimetrala, etc.).
Sistemele de supraveghere video utilizeaza DVR, tehnologie analogica de captare si procesare a semnalului video, sau NVR, echipamente care se conecteaza in mod digital cu camerele prin intermediul unei retele TCP-IP, la fel ca si computerele. Datorita utilizarii celor mai bune DVR-uri si NVR-uri, kit-urile de supraveghere permit monitorizarea de oriunde prin retea sau internet.
Accesul poate fi realizat prin aplicatii dedicate ori browser, atat pentru calculatoare cat si pentru dispozitivele mobile. Mai precis, daca alegi un sistem cu functie de monitorizare de la distanta poti sa-ti supraveghezi proprietatea chiar si atunci cand pleci in afara tarii.
LED-urile cu infrarosu cu care sunt echipate unele camere de supraveghere permit inregistrarea si pe timp de noapte. Atunci cand alegi un sistem de supraveghere este esential sa te asiguri ca poti vedea ce se intampla in zona monitorizata chiar si cand afara este intuneric. Distanta pana la care poate ajunge o camera pe timp de noapte variaza in functie de model, cele mai uzuale sunt cuprinse intre 10 si 60 de metri, iar echipamentele profesionale pot inregistra pe distante de pana la 120 de metri.
Un sistem de supraveghere complex poate include o multime de accesorii CCTV, insa unul extrem de important este senzorul de detectare a miscarii. Acest mecanism ofera posibilitatea inregistrarii imaginilor doar atunci cand in cadru este identificata o miscare. Dispozitivul este deosebit de util pentru a economisi spatiu de inregistrare pretios, mai ales daca ai nevoie de supraveghere 24/24.
La nivel mondial exista milioane de camere de supraveghere, iar mai bine de jumatate dintre acestea sunt instalate in Asia. Foarte multi oameni isi doresc sa poata urmari constant ce se intampla in interiorul sau exteriorul proprietatii lor, de aceea sistemele de supraveghere video au devenit atat de populare. Daca alegi sa instalezi un astfel de produs, ai grija sa selectezi un kit complet si profesional, care sa indeplineasca mai multe dintre caracteristicile esentiale ale sistemelor de securitate.